Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

De Kolkrijst
Zevenhuizerstraat 151
3828 PT HOOGLAND

Openingstijden

Ma: 13.00 - 18.00 uur
Di: 09.00 - 18.00 uur
Wo: 09.00 - 18.00 uur
Do: 09.00 - 18.00 uur
Vr: 09.00 - 21.00 uur
Za: 09.00 - 18.00 uur
Zo: Gesloten

Slijterij De Kolkrijst úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

à bon vin point d'enseigne (deel V)

à bon vin point d'enseigne (deel V)

In Argentinië staat de Malbec-druif bekend als de “Nationale druif” van het land, echter oorspronkelijk komt deze druif uit Frankrijk. Hij is daar voornamelijk bekend als een van de 6 druiven die zijn toegestaan voor rode Bordeaux blend wijnen.

Malbec is vernoemd naar een Hongaarse boer die de druif naar het zuidwesten van Frankrijk bracht. De druif werd enorm populair onder de Franse wijnboeren, totdat in 1956 een zeer strenge vorst in de Bordeauxstreek 75% van de oogst verwoestte. In het Cahorsgebied heeft men de druif opnieuw aangeplant en daar is de druif tot op heden nog steeds enorm populair. Wel staat de druif daar beter bekend als Auxerrois, overigens niet te verwarren met de witte druivensoort Auxerrois Blanc.

Toch heeft de Malbec-druif zijn grootste succes te danken aan de Argentijnse wijnboeren. Vooral het Mendoza gebied produceert de mooiste rode wijnen gemaakt van deze druif. In de 19e eeuw werd de druif door de Fransman Michel Pouget in Argentinië voor het eerst aangeplant.

Donker druifje

De Malbec-druif is klein en donkerrood van kleur. Van deze druivensoort wordt rode wijn gemaakt. De schil is dun en hij heeft veel zon nodig om goed te rijpen. Ook is de druif enorm gevoelig voor vorst en vatbaar voor schimmels. Deze donkere druif bevat veel kleurstof en zorgt voor tanninerijke wijnen. Doordat de druiven zoveel kleurstof afgeven, is het de belangrijkste druif voor de bekende Black wine uit de regio Cahors in Frankrijk.

Ideale omstandigheden

Doordat de Malbec-druif een lange rijpingsperiode nodig heeft voordat deze geoogst kan worden en gevoelig is voor schimmels en vorst, is het eigenlijk vreemd dat deze druif nog steeds gebruikt wordt in het wisselvallige en niet bepaald warme klimaat van het zuidwesten van Frankrijk. De druif heeft het liefst een warm en droog klimaat, met grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Deze omstandigheden zijn wel te vinden in Argentinië, in het Mendoza gebied. Daarom heeft de druif het uitstekend naar zijn zin op de hoog gelegen wijngaarden aan de voet van het Andes gebergte. Zo’n 75% van alle Malbec-wijnen ter wereld wordt hier verbouwd.Rijping

Om wijn, geproduceerd van de Malbec-druif, een zachtere en meer complexe smaak te geven, worden de druiven na de oogst gerijpt op eikenhout. De druiven hebben een korte rijpingstijd nodig na de oogst, namelijk 6 tot 10 maanden. Toch hebben Malbec-wijnen een robuuste en rijke smaak, waarvoor bij andere druivensoorten een veel langere rijpingsperiode nodig is.

Smaakverschillen

De smaak van Malbec verschilt per land. Hoe warmer het klimaat, hoe zwoeler de fruittonen en sappiger en voller de structuur van de wijn.

Wijnen afkomstig uit Argentinië zijn fluweelzacht. Deze wijn staat bekend om zijn smaak van donker fruit zoals zoete bramen, zwarte kersen en bosfruit. Maar ook smaken als chocolade en eucalyptus en de rokerige nasmaak zijn kenmerkend voor deze Malbec-wijnen. Druiven uit Argentinië worden vaak geproduceerd als mono-cépage wijn. Dit komt doordat druiven uit Argentinië rijper en sappiger zijn dan Franse Malbec-druiven. Deze hebben juist meer een rustieke, robuuste smaak en zijn veel tanninerijker. Franse Malbec-druiven worden meestal gebruikt als ondersteunende druif. Druiven uit de Bordeaux streek, en dan voornamelijk in de Haut-Medoc, worden vaak gebruikt in de klassieke ‘Bordeaux blend’ en worden vaak ‘Côt’ genoemd. In de Loire vallei wordt de druif vaak gemengd met Cabernet Franc en Gamay. Ook Chili, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland en Californië produceren hoge kwaliteit Malbec-wijnen.

Perfecte “borrelwijn” of “Barbecue wijn”

Argentijnse Malbec is een soepele rode wijn. Hierdoor is het een uitstekende wijn voor bij de borrel. Wanneer u hier enkele zachte kazen aan toevoegt, zoals brie, camembert en Port Salut, wordt het pas echt genieten!

Schenkt u hem graag bij het diner? Malbec gaat perfect samen met spareribs en lamskebab. Maar zeker ook bij Surinaamse en Indiase gerechten, waarbij het vaak lastig is om te combineren met de juiste wijn.

Van Malbec wordt gezegd dat het de ideale barbecue wijn is. En dit klopt ook eigenlijk wel. Hij past niet alleen goed bij rood vlees maar ook bij wat magerder vlees en de diverse sausjes, salades en andere bijgerechten.

Kortom een Malbec is smaakvol en veelzijdig! Cheers!