Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

De Kolkrijst
Zevenhuizerstraat 151
3828 PT HOOGLAND

Openingstijden

Ma: 13.00 - 18.00 uur
Di: 09.00 - 18.00 uur
Wo: 09.00 - 18.00 uur
Do: 09.00 - 18.00 uur
Vr: 09.00 - 21.00 uur
Za: 09.00 - 18.00 uur
Zo: Gesloten

Slijterij De Kolkrijst úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

Een goede wijn heeft ook de juiste temperatuur

Een goede wijn heeft ook de juiste temperatuur

De zomer is in aantocht! Tijd voor koele wijnen; droge witte, zoete witte, rose of prosecco. Maar wist je dat ook bepaalde rode wijnen enigszins gekoeld het lekkerst zijn? Op welke temperatuur is welke wijn eigenlijk het lekkerst? En hoe krijg je je wijn snel gekoeld als je vergeten bent hem koud te leggen? Een paar tips en tricks voor het aankomende mooie weer.

Witte wijn en Rosé op keldertemperatuur

Witte wijn schenk je het liefst op keldertemperatuur, zo rond de
10 °C. Complexe droge witte wijnen, die daarmee wat voller van smaak zijn, mogen tussen de 11 - 12 °C geserveerd worden. De fruitigere en zoetere witte wijnen mogen koeler geserveerd worden, zo tussen de 9 - 10 °C. Serveer champagne en mousserende wijnen het liefst nog iets kouder, zo tussen de 8 - 10 °C. Ook de rosé is vaak het lekkerst tussen de 8 – 10 °C.

Rode wijn op kamertemperatuur

Rode wijn drink je bij voorkeur op kamertemperatuur. Dat wil zeggen, rond de 18 °C, zoals een rode Bordeaux. Een Bourgogne of een Rhône-wijn serveer je het liefst op 17 °C. En een lichte fruitige wijn als een Beaujolais mag zelfs wel even in de koelkast om af te koelen tot 14 °C.

De temperaturen zijn een indicatie, en kunnen naar smaak en beleving een klein beetje bijgesteld worden natuurlijk.

Hoe lang moet ik koelen voor welke temperatuur?

7 °C +/- 4 uur koelen
8-10 °C +/- 3 uur koelen
10-12 °C +/- 2 uur koelen
12-14 °C +/- 1,5 uur koelen
14-16 °C +/- 1 uur koelen

Oeps, de wijn vergeten koud te leggen!

Tip 1: Keukenpapier
Je kunt natuurlijk een fles in de vriezer stoppen, maar soms duurt dat zelfs te lang. Pak een paar velletjes goed absorberend keukenpapier, maak het nat en pak daarmee de fles in zijn geheel in. Plaats de fles met het natte keukenpapier erom heen in de vriezer. En na een kwartiertje heb je koude wijn! Vergeet niet een wekkertje te zetten, want als de wijn echt bevriest kun je hem weggooien, zonde natuurlijk. 

Tip 2: IJs + water + zout = snel koud
Alleen ijsblokjes gaat vaak niet snel genoeg. Maar wanneer je er water en keukenzout bij gooit, is het resultaat verbluffend. Wel eerst even roeren. Zout verlaagt namelijk het vriespunt van water waardoor het kouder kan worden!

Tip 3: Bevroren druiven
Koel je wijn met het fruit waar het van gemaakt is: druiven! Gebruik de druiven als ijsblokjes door een dikke tros druiven in je vriezer te bewaren. Serveer de witte wijn of rose met ongeveer vier druiven per glas. Vijf minuten wachten, en drinken maar!

Tip 4: de hulpmiddelen
Er zijn ook diverse hulpmiddelen op de markt, zoals een ijsmanchet, een koelstaaf, etc. Die werken ook prima, maar heeft niet iedereen zomaar paraat. En deze dienen ook al een tijdje in je vriezer te hebben gelegen.