Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

De Kolkrijst
Zevenhuizerstraat 151
3828 PT HOOGLAND

Openingstijden

Ma: 13.00 - 18.00 uur
Di: 09.00 - 18.00 uur
Wo: 09.00 - 18.00 uur
Do: 09.00 - 18.00 uur
Vr: 09.00 - 21.00 uur
Za: 09.00 - 18.00 uur
Zo: Gesloten

Slijterij De Kolkrijst úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

Hoppe, een oer-Hollands bedrijf

Hoppe, een oer-Hollands bedrijf

Wie kent het niet. Hoppe. Een echt Hollands bedrijf uit de 18e eeuw, toen ene Pieter Hoppe omstreeks 1780 een wijnkoperij uit Amsterdam overnam. Niet lang daarna richtte hij een likeurstokerij en een distilleerderij op.

Enorme groei

Hoppe Jenever groeide al snel uit tot een van Nederlands bekendste jenevers en werd tot ver buiten onze landsgrenzen populair. Om die redenen werd er al snel besloten uitbreiding te gaan zoeken, dat werd gevonden in Schiedam. In 1858 begon Hoppe hier haar Jonge Jenever te stoken, exact zoals we die nu nog kennen.

Vanaf 1979 is het pand niet meer in gebruik als likeurstokerij en distilleerderij, maar wordt het gebruikt voor proeverijen en evenementen. Het is zodanig gedetailleerd gerestaureerd naar de originele staat, dat het pand inmiddels ook op de monumentenlijst staat. De productie is nu in Zoetermeer.

Oude locatie, nieuwe bestemming

Op deze locatie vindt u nu een onvervalst Jordaans café, Café ‘t Smalle Drinken, met een knipoog naar het verleden. Er zijn veel authentieke details bewaard gebleven, zoals de wenteltrap en het glas-in-lood. De unieke glas-in-lood medaillons zijn rond 1900 aangebracht in het sfeervolle en authentieke pand.

Ook vindt u op de bar van het café nog een authentieke jeneverpomp, vroeger een tap genoemd. Door de hendel als een pomp op en neer te bewegen vulde de glazen maatbuis zich met bijvoorbeeld 1 liter drank, afkomstig uit een groot vat. Als de maatbuis volgepompt was kon men de inhoud tappen door het kraantje te openen en de inhoud over te hevelen in een door klanten meegebrachte fles of kruik.

Rijke smaak

De producten van Hoppe hebben door de traditionele bereiding een rijke smaak. Bij úw topSlijter vindt u Hoppe Jonge Jenever en Hoppe Vieux standaard in het assortiment (naar assortiment). Heerlijk om puur te drinken, maar ook lekker in een mix, bijvoorbeeld met cola.

Hoppe, ijzersterk in reclames

Het is maar weinigen gegeven een reclameslogan te bedenken die een hype wordt. Een woord van nu, maar in de jaren 70 en 80 zeker ook van toepassing. Want zeg nu zelf, we kennen de kreet “Als ze geen Hoppe hebben, ga ik naar huis” toch allemaal.

Bekijk de volgende reclames maar eens en geniet van de filmpjes uit de oude doos:

(de volgende vanaf 44 seconden)

We zullen in een volgend artikel verder ingaan op jenever in het algemeen, het verschil tussen oude en jonge jenever, graanjenever en korenwijn.