Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

De Kolkrijst
Zevenhuizerstraat 151
3828 PT HOOGLAND

Openingstijden

Ma: 13.00 - 18.00 uur
Di: 09.00 - 18.00 uur
Wo: 09.00 - 18.00 uur
Do: 09.00 - 18.00 uur
Vr: 09.00 - 21.00 uur
Za: 09.00 - 18.00 uur
Zo: Gesloten

Slijterij De Kolkrijst úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

Jameson; Whisky is traditie

Jameson; Whisky is traditie

Ierland heeft een lange traditie op het gebied van whisky maken. Al in de 12e eeuw werd whisky gedistilleerd. In het jaar 1608 kreeg een Ierse distilleerderij, als eerste in de wereld, een licentie voor het maken van whisky.

Oprichting Jameson

Ierse whisky kreeg rond 1780 een nieuwe boost door de komst van de Schot John Jameson. Hij vestigde zich in Dublin en werd eigenaar van de Bow Street Distillery Company en veranderde de naam van de firma in John Jameson & Son. Met dit bedrijf legde hij de basis voor zijn whisky, die uiteindelijk de meest verkochte Ierse whisky werd.

Levensmotto

Op iedere fles Jameson staat de uitdrukking “Sine Metu”, wat zonder vrees betekent. Dit was het motto van John Jameson. Zonder vrees investeerde hij veel geld om de kwaliteit van zijn whisky te waarborgen. Dit deed hij o.a. door zijn whisky in alleen de allerbeste vaten op te slaan. Hij moedigde de boeren uit de regio aan om de beste kwaliteit gerst te verbouwen. Maar ook zijn werknemers kregen een riant loon.

Tegenslagen

Dublin werd het centrum van de whiskywereld en Jameson was rond 1805 de populairste whisky. Aan het begin van de 20e eeuw kreeg het bedrijf een aantal flinke tegenslagen. De Ierse onafhankelijkheidsoorlog en meteen daarna de 2e wereldoorlog zorgden voor een verbod op de handel met het Gemenebest. Kort daarna voerde de Verenigde Staten een alcoholverbod in. Alles bij elkaar zorgde dit ervoor dat de handel van Jameson whiskey jarenlang nagenoeg stillag.

Fusie

In 1966 is John Jameson & Son samen met John Power en Son en Cork Distillery Company opgegaan in de Irish Distillers Group. Deze groep heeft een nieuwe distilleerderij gebouwd, de New Midleton Distillery. Alle oude distilleerderijen werden gesloten, slechts een aantal zijn behouden gebleven als bezoekerscentrum.

Nieuwe eigenaar

De huidige eigenaar van deze distilleerderij, Pernod-Ricard, produceert nog steeds Jameson Irish whiskey. Jameson is wereldwijd verkrijgbaar. Peter O’Çonnell, International Sales and Marketing Director van Irish Distillers zegt het volgende over deze internationale bekendheid:

“Niet alle klanten kennen Ierland, maar ze hebben allemaal een idee van de cultuur en de waarden die het vertegenwoordigt. Als iets Iers is, is het echt, vriendelijk en gezellig. Kwaliteiten die je nog altijd kunt vinden in de trendy cafés en bars in Dublin. En uiteraard in Jameson Irish Whiskey!”


New Midleton Distillery is een ultramoderne distilleerderij en de grootste van Ierland. Momenteel produceert het ongeveer 64 miljoen liter pure alcohol per jaar.

Leuk weetje: In Ierland schrijft men, net als in de Verenigde Staten, whisky met een tussen-e. Dus whiskey! Dit was om een duidelijk onderscheid te maken tussen Ierse producten en de, volgens de Ieren, Schotse ‘rommel’.


Distillatieproces


Distilleren betekent druppelen of sijpelen. Alcohol heeft een lager kookpunt dan water. De alcohol die verdampt komt in buizen terecht die door koud water lopen, waardoor de damp weer condenseert en vloeibaar wordt. Irish whiskey wordt drie keer gedistilleerd (i.p.v. twee keer zoals Schotse whisky). Het grote geheim is dat dit gebeurt in koperen pot stills (peervormige ketels). Hierdoor krijgt de Ierse whiskey zijn gladheid en ronde smaak.
De basisingrediënten van Jameson whiskey zijn zuiver water, gemoute en ongemoute gerst. De gemoute gerst wordt door warme lucht gedroogd en niet door rook zoals bij veel andere whisky’s wel het geval is.

Rijping

Jonge whisky is bijna ondrinkbaar, kleurloos en scherp. Daarom wordt Jameson whiskey in Amerikaanse, Sherry eikenhouten vaten gedaan om de smaak van zijn omgeving op te nemen. In donkere, aromatische magazijnen worden deze vaten jarenlang opgeslagen tot de keurmeester beslist wanneer de drank klaar is om te bottelen. Specialisten noemen dit de “marriage”.

Unieke smaak

Jameson heeft een uitzonderlijk mild en zacht karakter met een volle smaak en een mooie koper-gouden kleur. Het heeft aroma’s van sherry, eiken, noten en fruit. De rokerige smaak ontbreekt omdat er niet op turf gestookt wordt. De afdronk is droog maar zeer zacht.
“Wat zo speciaal aan Jameson is, is de combinatie van ingrediënten, distillatie en rijping. De ontspannen en open stijl en het familiemotto “Sine Metu” maakt van Jameson een vriendelijke whiskey vol zelfvertrouwen”. Aldus Peter O’Connell.