Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

De Kolkrijst
Zevenhuizerstraat 151
3828 PT HOOGLAND

Openingstijden

Ma: 13.00 - 18.00 uur
Di: 09.00 - 18.00 uur
Wo: 09.00 - 18.00 uur
Do: 09.00 - 18.00 uur
Vr: 09.00 - 21.00 uur
Za: 09.00 - 18.00 uur
Zo: Gesloten

Slijterij De Kolkrijst úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

La Rioja, alles wat u wil weten

La Rioja: alles wat u wilt weten

La Rioja vindt zijn oorsprong in Spanje. Het wijngebied ligt 100 km ten zuiden van de Atlantische kust en ligt met een lengte van zo'n 120 kilometer aan beide oevers van de Ebro.

Het wordt door bergketens beschermd tegen koude zeewinden en de vele regenbuien. De ligging, hoogte en klei-kalk bodem zorgen voor ideale omstandigheden voor wijnbouw.

Het gebied bestaat eigenlijk uit drie regio’s:

  1. Rioja Alavesa: Hier komen de wat elegante frisse wijnen, die vaak iets lichter van kleur zijn, vandaan.
  2. Rioja Alta: Een gebied dat de meer gangbare en doorsnee wijnen produceert, die we ook wel kennen als de ‘oude wereld stijl’ wijnen.
  3. Rioja Baja: Dit gebied produceert de stevigste Rioja wijn.

Over het algemeen kunnen we zeggen dat de Rioja-wijnen een stevig karakter hebben, die dankzij hun veelzijdigheid goed passen bij iedere vorm van eten.

Terug in de tijd

De wijnstreek heeft een historie die teruggaat naar de tijden van het Romeinse rijk. En zelfs nog eerder, naar de periode waar de Feniciërs in de Rioja-streek wijn verbouwden, zo’n 1200 voor Christus. In de Middeleeuwen viel de productie bijna stil, en werd er alleen nog voor eigen gebruik verbouwd. Dit veranderde in de periode (eind 19e eeuw) toen de bekende druifluis (dactylosphaera vitifoliae) de wijnoogsten in Frankrijk ernstig aantastte. De wijnboeren weken uit en ontdekten de streek La Rioja, die ze ook nooit meer verlaten hebben. Deze vlucht zorgde voor een modernisering van de wijnproductie en tegelijkertijd ook een enorme groei. Omdat de Franse wijnen slechts zeer beperkt werden geproduceerd, ontstond er een vraag naar de La Rioja wijnen. Een nieuwe markt opende zich en hiermee werden de wijnen uit de Rioja-streek wereldwijd ook bekend.

In 1925 kreeg de Rioja wijn zijn eerste ‘denominación de orígen’ (vergelijkbaar met de Franse ‘Appellation d'origine contrôlée’). In 1991 werd aan de Rioja de zg. ´denominación de orígen calificada’ toegekend, waarmee deze wijn tot op de dag van vandaag de enige in Spanje is met dit uitstekende predikaat.

De wijn zelf

In de moderne tijd wordt de voorkeur gegeven aan meer fruit, meer frisheid en minder ‘hout’. Dit geeft ook de term “Rioja nieuwe stijl”. Om hieraan tegemoet te komen zijn de wijnen gemoderniseerd. Met behoud van de hoge kwaliteit natuurlijk.

Voor rode wijnen is Tempranillo de meest gebruikte druif. Andere toegestane blauwe druiven zijn Garnacha tinta, Graciano, en Mazuelo (Cariñena). Echter zijn er ook witte en rosé Rioja’s. Voor witte wijnen wordt veelal de Viura (Macabeo) druif gebruikt, vaak in combinatie met Malvasía en Garnacha blanca. Rosados worden meestal gemaakt van Garnacha.

Rijpingsproces

Rioja staat voor kwaliteit. Zo zullen wijnen nooit de Bodega verlaten zonder dat de wijn ook echt op dronk is. Dat geeft een breed aanbod aan wijnen, die we grofweg kunnen verdelen naar:

  • Joven: wijn die nooit of heel kort op hout heeft gelegen. De wijnen worden het jaar na de oogst op de markt gebracht.
  • Crianza: minimaal 12 maanden in eikenhouten vaten gerijpt en daarna tenminste 12 maanden in de fles. Voor de witte crianza is een houtrijping van minstens 6 maanden vereist. De wijn wordt in het 2e jaar op de markt gebracht.
  • Reserva: minimaal 12 maanden in eikenhouten vaten gerijpt en daarna tenminste 24 maanden in de fles.
  • Gran reserva: minimaal 24 maanden in eikenhouten vaten gerijpt en daarna tenminste 36 maanden in de fles.

Feest van de wijn

Al is Logroño de officiële hoofdstad van La Rioja, is Haro, een kleiner plaatsje aan de Ebro, vanwege zijn ligging de wijnhoofdstad in La Rioja. Daar zijn ook in de zg. ‘Barrio de la estación’ de belangrijkste bodega´s van de streek gevestigd. Zeker een bezoekje waard trouwens.

Op 29 juni worden de jaarlijkse Batalla del vino’ (de wijnslag) gevierd. Hierbij doordrenken alle deelnemers elkaar, over een traject van 6 kilometer, met wijn totdat iedereen er paars uitziet. Een traditie die stamt uit de tijd dat de pelgrims hun jaarlijkse tocht ondernamen naar het huis van meester Felices de Bilibio, een heilige die in de zesde eeuw in Haro (toen genoemd Bilibio) overleed. Tijdens de picknicks onderweg was er natuurlijk voldoende wijn aanwezig. Als grap dronk men dit uit hun eigen laarzen, maar snel begon men ermee te gooien. Een traditie die nu sinds 1949 in een officieel feest is omgedoopt, 'Batalla del vino'.