Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

De Kolkrijst
Zevenhuizerstraat 151
3828 PT HOOGLAND

Openingstijden

Ma: 13.00 - 18.00 uur
Di: 09.00 - 18.00 uur
Wo: 09.00 - 18.00 uur
Do: 09.00 - 18.00 uur
Vr: 09.00 - 21.00 uur
Za: 09.00 - 18.00 uur
Zo: Gesloten

Slijterij De Kolkrijst úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

Ouzo, het populaire Griekse drankje

Ouzo, het populaire Griekse drankje

Er is een oud Grieks gezegde: "Ouzo makes the spirit". Want geen ander drankje betovert de Griekse geest (kefi) meer dan Ouzo. Met ieder slokje Ouzo denkt men aan Griekenland. Sterker nog: Ouzo is puur Grieks, want in 2006 kreeg de Griekse regering exclusieve rechten op de naam. Dit betekent dat als de Ouzo niet in Griekenland is gemaakt, het ook geen Ouzo genoemd mag worden. In Griekenland wordt dit drankje, dat smaakt naar anijs, geserveerd als aperitief, meestal met Griekse voorgerechten (mezedes) zoals inktvis, sardientjes, brood, salami, feta, olijven, enz.

Geheime recepten en bijzondere eigenschappen

Ouzo is een mix van alcohol, water en verschillende aromatische specerijen met 20% druivensap. Ouzo wordt gedistilleerd uit de restanten van druiven (most) en wordt op smaak gebracht met kruiden als anijs, mint, koriander, kruidnagel, zoethout, venkel, bergthee en hazelnoot. Iedere distilleerderij heeft hiervoor zijn eigen geheime recept, waardoor ieder merk uniek is. Alle ingrediënten worden in grote koperen ketels gemengd. Uiteindelijk heeft het product een alcoholgehalte van ongeveer 40 tot 50% (afhankelijk van het merk), maar ook een hoog suikergehalte. De typische smaak van anijs en venkel komt door de toevoeging van anethol, een olie geëxtraheerd uit anijszaad. Dit bestanddeel mengt zich niet volledig met water waardoor Ouzo een melkachtige kleur krijgt wanneer deze gemengd wordt met water of ijsblokjes. Wist u trouwens dat anethol in kleine hoeveelheden u energie geeft en zelfs het libido kan verhogen?
Ouzo, een bijzonder drankje!

Ouzofabriekjes op Lesbos

De beste Ouzo van Griekenland komt van het eiland Lesbos. Vooral het plaatsje Plomári staat bekend om haar Ouzo-productie. Een wandeling door de stad zal uw neus vullen met de geur van anijs. Elk jaar wordt eind juli het “Ouzo-festival” in Plomári georganiseerd.

Ook kunt u een bezoek brengen aan het Ouzo Barbayannis Museum. Hier ziet u hoe en met welke middelen en materialen, Ouzo wordt gemaakt. Op het eiland Lesbos staan meer dan 20 Ouzo distilleerderijen. Veel van deze Ouzofabriekjes zijn in familiehanden, met elk hun eigen, geheime recept. Hierdoor zijn er veel verschillende smaken Ouzo. Enkele van de bekendere merken zijn Ouzo 12, Sans Rival, Ouzo Barbayianni en Ouzo Mini. Maar ook merken zoals Plomari, Tinarvou en Kefi smaken heerlijk!
Plomari Ouzo

Voor de ambachtelijke bereiding op 40% alcoholsterkte wordt anijs van Lesbos en venkel uit Evia gebruikt. Tevens worden diverse lokale zaden en kruiden verwerkt, volgens het zeer oude en traditionele recept van Isidoros Arvanitis, waaronder kaneel en nootmuskaat. De smaak is vol en zacht met lichte boventonen van anijs. Door veel Ouzo genieters het meest gewilde merk. Test deze Ouzo zelf en ervaar het echte Griekenland. 

Klik hier voor onze aanbieding!

Wat is een Ouzeri?

Het is begonnen met kleine eethuisjes waar Ouzo en Tsipouro werden geserveerd. Tsipouro is een soort Griekse boerenjenever. Omdat Ouzo beter smaakt met een hapje, ook wel mezethes genoemd in Griekenland, en deze hapjes door de anijssmaak van Ouzo beter tot hun recht komen, gingen deze eethuisjes zich steeds meer specialiseren in mezethes. Zo is de Ouzerie ontstaan. Het is eigenlijk een klein gezellig eethuisje of restaurantje, waar Griekse specialiteiten worden geserveerd. Voornamelijk kleine hapjes die snel klaar gemaakt kunnen worden. Andere benamingen voor een Ouzeri zijn Mezedopoleio of Tsipouradiko of Rakadiko. In Griekenland is een Ouzeri echt een ontmoetingsplaats van vrienden, familie en kennissen. Ook worden er zakelijke afspraken gemaakt of gaat men er gezellig een hapje eten en vergaderen met collega's. Alles op het gemak, genietend van de plaatselijke lekkernijen en een Ouzo om aan te nippen. Een echt typisch Griekse gelegenheid.
Zo is het concept van de Ouzeri in Griekenland ontstaan en uiteindelijk ook over komen waaien naar Nederland.

Ook in Nederland genieten op de Griekse manier? Dat kan bijvoorbeeld bij “De Ouzerie” in Utrecht. Check de site: http://www.deouzerie.nl/

Niet alleen om te drinken

Ouzo kan worden gebruikt in de keuken om een anijssmaak toe te voegen aan bepaalde gerechten. Ook kan Ouzo gedronken worden in combinatie met cola, appelsap, tomatensap, grenadine of jus d’orange. Grieken gebruiken Ouzo vooral veel in recepten met zeevruchten. Ouzo kan ook gebruikt worden om gerechten te flamberen.
Anderen geloven dat Ouzo (of eigenlijk anijs) helende eigenschappen heeft en gebruiken het om hoofdpijn te verlichten of wanneer men last heeft van de maag. Vroeger wreven sommige ouders zelfs een beetje Ouzo op het tandvlees van hun zuigelingen om de pijn van het doorkomen van de eerste tandjes te verzachten.

Recept met Ouzo: Tzatziki Olandiki


Ingrediënten

• 1 pak Echte Boeren yoghurt (4%vet)
• 4 grote Hollandse komkommers
• 4 tenen knoflook
• 8 takjes verse munt
• 4 eetlepels zout
• scheut olijfolie
• 4 glazen OuzoBereidingswijze

Dag 1: Leg een theedoek in een vergiet en giet er het pak yoghurt op. Bind de punten bij elkaar en hang het geheel op in de koelkast, met een grote schaal eronder op ruime afstand. De theedoek mag het uitgelekte vocht niet raken!
Drink het eerste glas Ouzo en ga naar bed.

Dag 2: Schil de komkommer en rasp hem grof in slierten. Plaats de massa in een vergiet en strooi het zout erover. Laat een uur staan, schep af en toe om en druk erop. De bedoeling is, dat de komkommer zijn vocht afstaat, zodat de zaak niet te waterig wordt. Houd je niet van zout (Grieks eten is zout), spoel dan de komkommer halverwege schoon onder de kraan. Ondertussen: pureer de knoflook, munt en olijfolie in een blender of vijzel. Meng de uitgelekte yoghurt, de droge komkommermassa en de vette munt- en knoflookcrème goed door elkaar en zet in de koelkast.
Drink het tweede glas leeg en ga naar bed.

Dag 3: Drink het derde glas leeg.
Proef en meng het vierde glas door de tzatziki. Dien direct op met vers brood.

καλή όρεξη (eet smakelijk)

Tip: Ouzo snoepjes!

https://www.degrieksewinkel.nl/product/ouzo-snoepjes-300-gr/