Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

De Kolkrijst
Zevenhuizerstraat 151
3828 PT HOOGLAND

Openingstijden

Ma: 13.00 - 18.00 uur
Di: 09.00 - 18.00 uur
Wo: 09.00 - 18.00 uur
Do: 09.00 - 18.00 uur
Vr: 09.00 - 21.00 uur
Za: 09.00 - 18.00 uur
Zo: Gesloten

Slijterij De Kolkrijst úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

Port, veel meer dan een versterkte wijn uit Portugal

Port, veel meer dan een versterkte wijn uit Portugal

Port is ‘s werelds meest opmerkelijke distillatiewijn. Om Port te begrijpen is het belangrijk om iets te weten van zijn boeiende geschiedenis, bijvoorbeeld hoe het wordt gedistilleerd. Daarnaast is een beetje basiskennis van de verschillende soorten een must. Daarnaast is het cruciaal om te weten hoe Port geserveerd en gecombineerd dient te worden, om de unieke Portbeleving te ervaren...
Ontstaan van Port

Port is een wijnsoort afkomstig uit de streek langs de rivier ‘de Douro’ te Portugal. Zelfs uit de prehistorie en bronstijd zijn er aanwijzingen gevonden dat men hier toen al wijn maakte. Een gebied met een lange historie dus. Pas in de tweede helft van de 17e eeuw is Port uitgegroeid tot een van de meest gerespecteerde en populairste wijnen van de hele wereld.

Aan het einde van die eeuw rekende Frankrijk zeer hoge tarieven aan Nederland en Engeland voor de import van Franse wijnen. Dit resulteerde in een handelsoorlog tussen Engeland en Frankrijk, waardoor de Fransen de import helemaal verboden. De Engelsen bleven echter behoefte hebben aan goede wijn. Engelse handelaren kwamen in Portugal, in het gebied de Douro, een volle, rode wijn, donker van kleur tegen, die erg in de smaak viel. In 1703 werd het verdrag van Methuen aangenomen, waardoor er tussen Portugal en Engeland een speciale handelsovereenkomst ontstond. Hierdoor werd het mogelijk om met verlaagde tarieven Portugese wijn te kopen of te ruilen voor de Britse textiel. Deze Britse textiel werd weer op grote schaal verkocht op de Portugese markt. Tijdens de overtocht van Port werd deze snel zuur, daarom werd er een hoeveelheid wijnalcohol aan de Port toegevoegd, zodat deze langer houdbaar zou zijn. Dit viel enorm in de smaak. Dit was alleen nog niet de Port zoals wij deze kennen. Die werd “ontdekt” in 1678 door een wijnhandelaar uit Liverpool. Tijdens een bezoek aan een klooster in de stad Lamego ontmoette hij de abt, die wijnalcohol al tijdens de gisting aan de wijnen toevoegde. Het resultaat was dat de alcohol de gisten doodde, waardoor een wijn ontstond met een vrij hoog alcoholpercentage en die zoet smaakte vanwege de natuurlijke restsuikers. Bovendien was de wijn langer houdbaar dan de tot dan toe bekende, gewone rode wijnen. En zie daar het resultaat, de Port die wij nu nog altijd kennen. In 1670 vestigde zich het eerste Britse Porthuis in Portugal, waarna er nog velen zouden volgen. Een groot aantal hiervan bestaan nog steeds.

Distillatieproces Port

Het maken van Port begint natuurlijk met het plukken van de beste druiven, uit de Douro-vallei, in het noordoosten van Portugal. Hierna worden deze geplet in stenen bakken of stalen tanks. De geplette druiven blijven 1 tot 4 dagen liggen, waardoor er een fermentatieproces ontstaat. Tijdens dit proces wordt er een neutrale sterke drank van druiven, genaamd Aguardente toegevoegd. Het fermentatieproces stopt hierdoor vroegtijdig. Dit laat veel restsuiker achter waardoor de zeer bekende, zoete smaak ontstaat. Port heeft door dit proces een alcoholpercentage tussen de 19% en 21%. Na dit proces wordt de jonge portwijn verplaatst naar nieuwe stalen tanks of houten vaten waar ze 2 jaar lang worden gerijpt. Aan het eind van de rijping wordt er gekeken naar de kwaliteit en bepaald welk type Port het uiteindelijk gaat worden. Na de complete productie wordt de goede Port opgeslagen in de kelders van de porthuizen in de Douro.

De verschillende soorten Port

De bekendste portsoorten zijn ruby en tawny. Maar er bestaat ook vintage Port, witte Port en zelfs rosé Port.

1. Ruby Port

Ruby Port, is een jonge wijn, die meestal maar 2-3 jaar in het vat heeft gezeten. Het is de bekendste van de verschillende portsoorten. Ruby Port is een mix van verschillende druivensoorten van verschillende jaren. De smaak is fruitig en niet te zwaar. Een Ruby past perfect bij een blauwe kaas, chocolade en zoete desserts. Je kunt Ruby Port het beste iets gekoeld drinken, op zo’n 12 graden.

2. Tawny Port

Tawny Port is dieper en rijker van kleur en smaak doordat deze langer op het vat rijpt. Op de fles staat een nummer dat staat voor het aantal jaren dat deze gelegen heeft. Dat varieert van 5 tot zelfs 30-40 jaar. Tawny Port wordt gemaakt van een mix van druiven van verschillende oogsten en oogstjaren. Tawny Port is minder zoet dan de Ruby Port. Hij smaakt heerlijk als dessertwijn maar ook prima bij een kaasplankje of vijgen. Een Tawny hoort gedronken te worden op een temperatuur tussen de 13-16 graden.

3. Witte Port

Witte Port wordt uitsluitend van witte druiven gemaakt. Deze wijn rijpt ongeveer 3 jaar op het vat. De smaak is fruitiger en droger dan bij andere portsoorten. Witte Port smaakt het lekkerst wanneer deze gekoeld geserveerd wordt; tussen de 8-12 graden. Ook wordt witte Port gebruikt voor het maken van verschillende cocktails.

4. Vintage Port

Een Vintage Port is een product van één uitzonderlijk jaar en altijd afkomstig van de allerbeste wijngaarden. Het IVDP (Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto) roept een jaar uit tot vintage portjaar. De afgelopen jaren was dat in 2007, 2009 en 2011. Ieder Porthuis mag zijn Port dan door de IVDP laten keuren. Als deze goed wordt bevonden, mag het huis het etiket ‘vintage’ op de Port plakken. Gemiddeld zijn er 3 vintagejaren per decennium. Van de totale productie aan portwijnen is maar 1% vintage Port. Een jonge Vintage Port is vol en fruitig en bevat veel tannine. Pas na 15-20 jaar komt de beste Vintage Port op dronk. Exclusief, bijzonder en dus ook duurder.

Recepten/mixdranken met Port

1. Camemberttaart met Port
Ingrediënten:
• 1 eetlepel boter
• 3 rode uien (in ringen)
• 100 ml rode Port 
• 2 eetlepels rietsuiker
• 8 plakjes diepvries hartige taartdeeg (ontdooid)
• 1 eetlepel bloem
• 1 kleine camembert (in dikke plakken)
• 20 gram walnoten (grof gehakt)
• 4 takjes verse tijm

Bereiden:
Verwarm de boter en fruit de uienringen op lage stand tot ze lichtbruin zijn. Voeg de Port en suiker toe en laat al roerende inkoken tot de uien stroperig zijn. Breng op smaak met zout en peper. Laat afkoelen. Verwarm de oven voor op 180 °C. Bestuif de taartvorm met wat bloem. Bekleed de vorm met het deeg en druk alle naden goed dicht. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Verdeel de uien over de deegbodem en leg hierop de plakken camembert. Verdeel de walnoten en tijm erover en bak de taart in circa 20 minuten gaar en bruin. Smullen maar!

Wijnadvies: Gebruik hiervoor de Ruby Port van Delaforce.

Spaghetti met spek, Port en basilicum
Ingrediënten:
• 100 g mager rookspek
• 2 rode uien, ragfijn gesnipperd
• 1 teen knoflook, gehakt
• 3 eetlepels olijfolie
• 4 eetlepels rode Port
• 1 klein blikje tomatenpuree
• 400 g spaghetti
• handje vers basilicumblad

Bereiden: 
Snij het spek in blokjes en snipper de uien. Hak de knoflook fijn. Bak de ui, het spek en de knoflook samen in olie, tot de ui iets glazig is. Houd het vuur voldoende laag. Voeg de Port toe en laat in 2 minuten verdampen. Roer de tomatenpuree los in een half kopje water en schenk in de pan. Verhit door. Kook de spaghetti al dente, in ruim water met 10 gram zout per liter. Bewaar een kop kookwater en giet de pasta af. Meng op heel laag vuur grondig met de saus en de basilicum en gebruik kookwater om de smeuïgheid te bewaken. Eet smakelijk.

Wijnadvies: Gebruik hiervoor de Tawny Port van Delaforce.

Witte Port Tonic, een typisch verfrissend Portugees mixdrankje

Ingrediënten:
• ijsblokjes
• droge witte Port
• tonic
• verse citroen/limoen en munt

Bereiden:
Vul het glas met de ijsblokjes. Schenk de Port over de ijsblokjes en top het af met tonic. Voeg wat munt en de citroen of limoen toe. Roer het door en de cocktail is klaar om te serveren. Heerlijk met wat groene olijven!

Wijnadvies: Gebruik hiervoor de Port White van Delaforce.